Hrant Dink'i Saygıyla Analım

Hrant Dink'i yitirişimizin 8. yılında bir yazı yazıp yazmamak konusunda dün akşam tereddüt yaşamış ve yazamamıştım. Sabahları işe erken gidiyor ve mesai başlayana dek Internet'ten haberlere göz atıyorum. Siyah uzun bir pankart üzerinde "Yüzleşin! Hrant'la, Soykırımla!" yazısını ve birinci sırada gülümseyen politikacıları görünce içim bir garip oldu. 

Hrant Dink uzaktan izlediğim kadarı ile insancıl, iki tarafın da acılar çektiğinin bilincinde ve bunu açıkça söyleyen bir kişiydi. Saygılı ve saygıdeğer bir insandı.

Soykırım iddiacıları, tehcir günlerinde binlerce Ermeni yurttaşımıza kol kanat gererek, onlara kapı açan, onları kurtaran Kütahya Valisi Faik Ali Ozansoy'un tek arzusu, kurtardığı insanların Türklerin kötü olmadığını dünyaya anlatmakta yardımcı olmaları, kötülük yapanların kontrol edilemeyen küçük bir grup insan olduğunu bizimle birlikte ifade etmeleri olduğu halde, ailesinin iradesine de karşı gelerek, 2013 yılında, 24 Nisan programına fırsatçı bir mezar ziyareti yerleştirerek anısına saygısızlık etmişlerdi.

İlhan Selçuk yaşama gözlerini yumunca annesi Ermeni imiş de gizlemiş diye dedikodusunu yapıp onu da soykırım yalanlarını yayma aracı yapmaya kalkarak bu saygıdeğer gazetecinin anısına da dil uzatmışlardı.

Tüm kültürlerde ölüye saygı vardır. Bu iddiacılarda düşman belledikleri Türklere karşı bu saygı eksik kalmış anlaşılan demiştim. Bugün baktım ki kendi ölülerine de saygıları yok. Bu ne iştir? Hrant Dink'in ölüm gününde soykırımla yüzleşin diye sokaklara dökülüp yaygara yapmak onun ince ruhuna azaptır.

100. yılında yalanlarını umdukları ölçüde yayamadıkları için hırçınlaşan iddiacılar kendi ölülerine saygısızlık edecek kadar kendilerini kontrol edemez olmuşlardır. Onların peşine takılanlara ne demeli hiç bilemiyorum. 

Onlar soykırım, soykırım dedikçe biz, tecavüz edildikten sonra işkence ile öldürülüp çıplak cesetleri sokaklara atılan, o zaman genç kız olan büyük halalarımızı, teyzelerimizi; öldürüldükten sonra bedenleri parçalanıp soğuktan donmuş haliyle siper olarak kullanılan, o zaman çocuk olan büyük amcalarımızı, dayılarımızı, kuyulara doldurulan köylülerimizi, konaklara tıkılıp yakılan kentlilerimizi, kaçmaya çalışırken vadilere sıkıştırılıp çapraz ateşle biçilen çaresizlerimizi anımsıyoruz. Kim kime kırım yaptı hatırlıyoruz.

Andranik komutasındaki Ermeni Gönüllüleri Balkan Savaşında - WP
Hiç o olanlar tehcirin intikamıydı diye bahane yaratmaya kalkmasın kimse. 1828 ve 1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşlarında Ruslarla işbirliklerinin intikamını almaya kalksak sonucun çok daha acı olması gerekirdi. O kadar geri gitmeyip 1915'e gelirsek Van isyanı tehcirden öncedir. Van'da Taşnak çetelerinin Müslümanlara yaptıkları malum. Boğazlayan Kaymakamı yurtsever Kemal Bey, Mondros Mütarekesi günlerinde işbirlikçi bir mahkeme heyetinin adil olmaktan uzak kararı ile idam edildiği gün  Fransa'da bir kahraman gibi karşılanarak kendisine hizmetlerinden ötürü armağan olarak pırlanta ve elmas işlemeli bir kılıç verilen Andranik, Bulgaristan'da Balkan Savaşları döneminde öğrendiği vahşeti, benzer bir sonuca ulaşmak rüyası ile Doğu Anadolu'da uygulamalarına Van'da başlamıştır.

Ermeni zulmünden kaçıp Anadolu'nun yollarına düşen Vilayat-ı Şarkiyye mültecilerinin yüzde 40'ı aşan kayıp oranı ile, geçici olarak İmparatorluğun Suriye vilayetine yerleştirilen Ermenilerin yüzde 20'lik kayıp oranı kimin kırıma uğradığını çok net ortaya koymaktadır.

Savaşta yaşanan yaşanmış, geride kalmıştır. Barışa giden yol böyle haksız suçlamaları kabul ettirmeye çalışmaktan geçmez, birbirini anlamak, yeni başlangıçlar yapmakla olur ama bunları iddiacılara anlatmak pek mümkün görünmüyor. Keşke hiç değilse ölülerin ruhlarını rahat bıraksalar!

İddiacılar ne kadar anılarımızı tazeleyip yaralarımızı yeniden kanatsalar da biz dirayetle barış dileyeceğiz, senin ruhun rahat olsun Hrant Dink.  Anın önünde saygıyla eğiliyoruz. Arzu ettiğin dostluğun gelişmesini, senin gibi  güzel insanların attıkları tohumların yeşermesini tüm yüreğimizle destekliyoruz.


Kaynaklar

Aslan, S. Remembering Governor Faik Ali Bey and his open letter to Armenians of Kütahya. 01.10.2013.  http://armenianholocaustmystory.blogspot.com.tr/2013/10/remembering-governor-faik-ali-bey-and.html.

____ _. Yazınımızda 1915 olayları ve Savaş Yıllarında Türk-Ermeni İlişkileri. 09.08.2014. http://ermenisoykirimi-soykirim-zorunlugoc.blogspot.com.tr/2014/08/yaznmzda-1915-olaylar-savas-yllarnda.html

Öğün, Tuncay. Kafkas Cephesinin Birinci Dünya Savaşındaki Lojistik Desteği. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi, 1999.

Öğün, Tuncay. Vilayat-ı Şarkiye Mültecileri (1915-1923): Unutulmuş bir göç trajedisi. Ankara: Babil, 2004.

Beğendiğim bir yazıyı dikkatlerinize sunarım:

Hasan Güçlü. H”rant” “Din”k ve saygı/sızlık. Genç Duyu Haber. 19.01.2015 (19 Ocak 2014 tarihli yazının yeniden yayını) http://www.gencduyu.com/yazarlar/hasan-guclu/hrant-dink-ve-saygi-sizlik/24/

Comments