![]() |
A young victim of atrocities |
26 Ocak 2012'de AGOS'ta yayınlanmış olan Mehmet Polatel ve Nazife Koşukoğlu'nun kaleme almış oldukları "Resmi Tarihi Sınıfta Bırakan 10 Çürük Tez" adlı makalede yer alan dördüncü tez "Kötü muamele cezasız kalmadı: Tehcir edilen Ermenilere kötü muamele edenler devlet tarafından cezalandırıldı" başlığı altında özetle şöyle çürütülmeye çalışılmıştır:
Resmi tarih anlatısına göre Talat Paşa tehcirde suiistimalleri olan
kişilerin yargılanmasında bizzat öncülük ederek, idamlarına zemin
hazırlamıştır. Bazılarına göre, bu yargılamalar devletin soykırım kararı
almadığını gösteriyor. .... Kısacası, İttihatçı hükümet Teşkilat-ı Mahsusa içerisinde
yer alan çete reislerinin gelecekte kendisi için tehdit oluşturmaları
olasılığını bu yargılamalar yoluyla ortadan kaldırmak istedi."
![]() |
Talat Pasa |
Savaş dönemi gizli servislerin de çok aktif olduğu bir dönemdir. İngiliz casus Arabistanlı Lawrence bir filme konu olarak beyinlere kazınmıştır. Teşkilat-ı Mahsusa da mutlaka çalışma yapmıştır. Yaptıklarının bir kısmı kabul edilir türden olmayabilir. O günün koşullarında karşılıklı olarak ölçüsüz şiddet uygulandığını düşünmek için çok örnek vardır. Mal ve mülkten bir kısmının yolsuzluklar yoluyla yanlış ellere geçmiş olması da şaşırtıcı değil. Kötü muamele yapanların tamamen cezalandırılabileceğini düşünmek gerçekçi bir beklenti olmazdı. Osmanlı Hükümeti 1915-1916 yıllarında 1673 kişiyi bu nedenle mahkemeye vermiştir. Bunlardan 524 kişi hapse, 68 kişi zorla çalışmaya ve 67 kişi de idama mahkum olmuştur1. Bu sonuç tatmin edici bulunabilir veya bulunmayabilir ama kötü muamelede bulunanlar büyük ölçüde cezasız kalmış olsalar bile bu kasıtlı bir soykırım yapıldığını kanıtlamaz. Eğer soykırım söz konusu idiyse neden Istanbul'dan sadece siyasi hareketin içindeki 235 kişi tehcir edilirken 120.000 kişiye dokunulmamıştır? Orduda görev yapan doktorlar bir yana, arşiv belgelerinde yer aldığı üzere cepheden uzak güvenli bölgelerde isyana katılmayan Ermenilerin ekonominin işlerliğini korumak açısından mesleki çalışmalarını sürdürebilmeleri için çaba gösterilerek önlemler alınması da Ermenilere karşı toplu bir soykırım niyeti olmadığını ortaya koyar. Ermeniler, 1889-1909 arasında geçen 20 yılda 39 kez isyan etmişlerdir. Başlangıçta özerklik hedeflerken zaman içinde bağımsızlığa yönelmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu, Doğu Anadolu'da yüzde 30'u aşmayan bir azınlıkken çoğunluğa dönüşüp bağımsız, ya da Rusya'nın himayesinde yapılanarak Adana'dan Trabzon'a, Trabzon'dan Erivan'a uzanan toprakları Osmanlı İmparatorluğundan koparmak isteyen Ermenilerle doğal olarak bir mücadele yürütmüştür. Bunu soykırım gibi göstermek, yaşananları asker kaçağı çetelerin eylemleri diye küçümseyerek Doğu Anadolu ve Kafkasya'da 2.5 milyon Müslümanın etnik temizliğe uğratıldığının, mallarının mülklerinin gasp edildiğinin üstünü örtmek samimiyetten uzak bir yaklaşımdır.
O günün savaş yıllarında bugünün değerler sisteminde savaş suçu olarak görülecek pek çok şey yaşanmıştır. 1917 İhtilali'nin çıkması üzerine işgale son veren Rus Ordusunun silahları Ermenilerin eline geçmişti. Mondros Mütarekesinin ardından Batum'da kurduğu merkezden Osmanlı Ordusunun silahlarını toplayan İngiliz yetkililer Ermenilerin Doğu Anadolu'yu terkederken uyguladıkları katliamları bile bile bu silahları Ermenilere teslim ederken silahsız Müslümanların başına gelecekleri bilmemeleri mümkün değildi. Sivil halkın öldürülmesi ile sonuçlanacak bir durum yaratmanın savaş suçu olması gerekmez mi? Doğu Anadolu köylerinden seçilip Erivan'a, Rusya'ya götürülerek seks kölesi olarak istismar edilen Müslüman kızlarına ve genç kadınlarına yapılanlar savaş suçu değl midir? 2.5 milyon Müslümanı katledenlerin cezalandırılmak şöyle dursun kahraman mertebesine konuldukları düşünülürse, Osmanlı İmparatorluğu'nda bu boyutta bir yargılama ve cezalandırma küçümsenecek değil, takdir edilecek bir husustur.
1) Lütem, Ömer Engin. Ermeni Sorunu : Temel Bilgiler. [182 saydam ve transkript]
http://www.slideshare.net/mehmetdem/ermeni-sorunu-ve-gerekler
Not. Metin 21.04.2013'de gözden geçirilmiştir.
Selma Aslan'a ait Ermeni Soykırımı : Gerçek mi,
Yersiz İddia mı? blogu yazılarından ticari olmayan amaçlar için içeriği
değiştirilmeden kaynak gösterilerek adil kullanım ölçüsünde yararlanılabilir. (Creative Commons
Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License)
Comments
Post a Comment